این آزمایش با هدف ارزیابی تاثیر مکمل آنزیم پروتئاز بر عملکرد پارامترها و کیفیت پوسته تخم مرغ در مرغهای تخمگذار صورت گرفت. در این آزمایش از 240 مرغ تخمگذار تجاری 44 هفته ای با نژاد Isa Brown استفاده گردید. از یک طرح کاملاً تصادفی به نام اسپلیت-پلات ( 5 دورهی 21 روزه) با 4 تیمار و شش تکرار (10 قطعه مرغ در هر تکرار) استفاده شد. رژیم های غذایی آزمایشی با توجه به نیاز نژاد صورت گرفت. پارامترهایی که مورد ارزیابی قرار گرفتند، شامل: تولید تخم مرغ، مصرف خوراک، تبدیل خوراک، وزن متوسط تخم مرغ، تخم مرغهای غیر قابل مصرف، درصد و ضخامت پوستهی تخم مرغ بودند. پس از جمع آوری، داده ها با استفاده از بسته آماری SISVAR تجزیه و تحلیل شد، و میانگین ها با آزمون SNK با احتمال 5 درصد مقایسه شدند. نتیجه گیری شد که مکمل های رژیم های غذایی با مواد مغذی کم به میزان 500 گرم پروتئاز در 1 تن خوراک، می تواند تولید تخم مرغ را فراهم کند و میزان تبدیل خوراک آن مشابه مرغ های تخمگذار تغذیه شده با سطح غذایی توصیه شده ی مناسب نژاد به دست می آید. با این حال، مکمل پروتئاز تاثیری بر کیفیت پوسته تخم مرغ نداشت.
معرفی
با کاهش مداوم مزارع زراعی در جهان، تقاضای جهانی برای مواد غذایی با گذشت سالها افزایش یافته است. این افزایش تقاضا، منجر به افزایش هزینه نهاده های اصلی مورد استفاده در مرغداری و در نتیجه هزینههای تولید بالاتر میگردد. در این زمینه، لازم است که کشاورزان از تکنیک هایی استفاده کنند که استفادهی منطقی از نهاده ها را امکان پذیر کند، و با مدیریت بهبود بهرهوری تغذیهای افزایش هزینههای تولید را جبران کند. نیاز به تولید مواد غذایی باعث نگرانی در سراسر جهان میگردد که این منجر به توسعه و در دسترس بودن تکنیکهای جدید
می شود که تبدیل مواد غذایی را به محصولات بهبود میبخشد. در تمام زنجیرهی تولید طیور، پیشرفت فناوری قابل توجهی حاصل شده است و توسعهی آنزیمهای سنتزی کاملاً تخصصی که اهداف مهمی در تغذیه دام دارند وآنزیم های هضمی اندوژنوس که در دستگاه گوارش حیوانات تولید میشود را تقویت میکند. استفاده از آنزیم های سنتزی، که آنزیم های اگزوژنوس نیز نامیده میشوند به تکنیکی فزاینده و ضروری تبدیل شده است که در پرورش طیور مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا با کاهش همزمان سطح مواد مغذی دفع شده، مانند نیتروژن و فسفر، امکان فرمولاسیون منطقی و بهتری از رژیم های غذایی و مواد غذایی را فراهم میکند. آنزیم های اگزوژنوس قابلیت هضم مواد مغذی، به ویژه پروتئین و مواد معدنی را افزایش می دهد، و اثر ضد تغذیهای کمپلکس های اسیدهای آمینه و فسفر را کاهش میدهد. جنبه مهم دیگر در رابطه با استفاده از آنزیمهای سنتزی، افزایش استفاده از غذاهای جایگزین یا محصولات جانبی از غلاتهای فرآوری شده است، که از جهت حفظ عملکرد تولیدی پرندگان و ایجاد کیفیت غذایی در رژیم های غذایی که از مواد جایگزین استفاده میکنند، به کیفیت رژیم های معمولی که از کنجاله ی ذرت و سویا استفاده می کنند، میرسد. هدف از مطالعهی حاضر ارزیابی اثرات مکمل پروتئاز در رژیمهای غذایی مرغهای تخمگذار تجاری و اثرات آن بر عملکرد و کیفیت تخم مرغ میباشد.
نتیجه گیری
از نظر متغیرهای عملکرد و کیفیت پوسته تخم مرغ، هیچگونه تفاوت معنیداری بین تیمارها و دورههای آزمایشی مشاهده نشده است (P> 0.05). جدول شماره 2 نتایج عملکرد تولید و کیفیت پوسته را در تیمارهای آزمایشی نشان میدهد.
Table2. Feed intake (FI),eggs production (EP), average weight (AEW), feed conversion rate (FCR), specific gravity (SG), shell ratio (SR), shell thickness (ST) of eggs of semi-weighted laying hens aged 44 to 50 weeks fed diet with enzyme supplementation.
اثر معنی
اثر معنی داری از مکملهای آنزیمی رژیم غذایی بر مصرف خوراک مشاهده نشد (P > 0.05). اثر معنی داری بر تولید تخم مرغهای گروه تیمار مشاهده نگردید. کمترین میزان تخمگذاری با کاهش سطح تغذیه، تاثیر کاهش میزان انرژی قابل متابولیسم، پروتئین خام و اسیدهای آمینه توسط گروه کنترل منفی نشان داده شده است، زمانیکه با گروه کنترل مثبت مقایسه میگردد. کاهش چنین سطحی از عناصر غذایی در کنترل منفی تامین مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ تولید تخم مرغ را به خطر انداخته و میزان تخمگذاری کمتری را نشان میدهد. سایر روشهای درمانی تفاوتی با یکدیگر نداشتند.
داده های مربوط به تخمگذاری نشان میدهد که پروتئاز مورد استفاده در آزمایشها به بهبود دریافت کالری و اسیدهای آمینه موجود در رژیمهای غذایی کمک میکند، با توجه به این امر، تولید تخم مرغ به طور عمده با تغییر سطح انرژی تغییر می کند.
طبق نتایج، کاهش سطح تغذیهای در صورت مصرف مکمل آنزیم به میزان استفاده شده در مطالعه ی حاضر، بدون ایجاد مشکل در تولید تخم مرغ، امکان پذیر است. اختلاف معنی داری در متغیر میانگین وزن تخم مرغ مشاهده گردید (P < 0.05). وزن تخم مرغهای تیمار گروه 4 نسبت یه سایر تیمارها کمتر بود. تاثیر معنی داری در تبدیل خوراک وجود داشت (P < 0.05). پرندگان کنترل منفی به عنوان تابعی از کاهش میزان تخم مرغ و میزان تخمگذاری پایین تر، این متغیر را کاهش دادند، عواملی که درمجموع به این نتیجه کمک میکنند. طبق نتایج یافت شده، پرندگانی که از رژیم های غذایی حاوی پروتئاز تغذیه می کردند(تیمارهای 3 و 4). عملکردی مشابه پرندگان تغذیه شده با رژیم کنترل مثبت نشان دادند، که نشان دهنده ی اثر بخشی مکمل آنزیمی است. با این وجود تفاوت معنی داری از مکملهای آنزیمی در کیفیت پوسته تخم مرغ یافت نشد (P> 0.05).
جدول شماره 3 نتایج مربوط به دوره های آزمایشی را ارائه می دهد.
Table 3. Feed intake (FI), eggs production (EP) (% hen-1 day-1), feed conversion (FCR), average eggs weight (AEW), shell ratio (SR), shell thickness (ST) and specific gravity (SG) of semiweighted laying hens per experimental period
تاثیر معنی داری در دوره های آموزشی بر میزان مصرف خوراک، تولید تخم مرغ و تبدیل غذا وجود داشت (p < 0.05). تاثیر معنیداری در دورههای آموزشی بر تولید تخم مرغ وجود دارد، جایی که چنین متغیری در تیمارهای V وIV، کاهش را نشان میدهد. طبق نتایج به دست آمده، با افزایش سن پرندگان کاهش قابل توجهی در مصرف خوراک و تبدیل خوراک کمتر وجود داشت (P < 0.05). میانگین وزن تخم مرغها در دوره ی آزمایش متفاوت نبود (P> 0.05). تاثیر معنی داری در دوره های آزمایشی بر نسبت پوسته ی تخم مرغ وجود داشت و کمترین درصد آن در آزمایش III یافت شد (P < 0.05). ضخامت پوسته و وزن مخصوص تخم مرغها تحت تاثیر دورههای آزمایشی قرار گرفتند (P < 0.05)، به طوریکه تیمارهای II و V کمترین ضخامت پوسته ی تخم مرغ و دوره ی III کمترین وزن مخصوص تخم مرغها را نشان دادند. استفاده از آنزیم ها به عنوان مزایای تغذیه ای در نظر گرفته می شوند، که می تواند تعادل بدن را حفظ کند و در شرایط بهتر، برای عملکرد بالاتر و تولید تخم مرغ، تاثیر گذار باشد.
نتیجه
می توان نتیجه گرفت که اضافه کردن مکمل پروتئاز به میزان 500 گرم در 1 تن خوراک در رژیم های غذایی با سطح انرژی غذایی کم بازده و کیفیت ظاهری پایین در تخم مرغها، به صورت تخمینی با رژیم های غذایی توصیه شده در راهنمای تغذیه ی نژادها در مرغهای تخمگذار تغذیه شده با این رژیم غذایی مشابه می باشد.
شاخص های اصلی تولیدی که به دلیل مکمل غذایی همراه با پروتئاز تغییر کردند، تولید تخم مرغ و تبدیل خوراک بودند، این نتایج مشابه به کنترل مثبت بود که کارایی مکمل آنزیمی را اثبات می کند. با این حال مصرف مکمل پروتئاز قادر به تغییر شاخص های مربوط پوسته تخم مرغ نبود.
منبع:
قابل توجه عزیزانی که این مقاله را مطالعه میکنند:
جهت کسب اطلاعات بیشتر و قیمت، با دفتر شرکت تماس حاصل فرمائید
مولتی آنزیمهای ناتوزیم پی و ناتوزیم پی50 حاوی مقادیر مناسبی پروتئاز است که هضم پروتئینهای موجود در جیره طیور را آسان مینماید.